4 Haziran 2008 Çarşamba
EĞİTİMDE BÜYÜK BİR SORUN: DÜZ LİSELER
Klasik liselerden yeni mezun olarak sınava giren ve lisans programlarına yerleşenlerin sayısı, meslek liselerinin gerisinde kaldı
ÖSYS 2007’ye ortaöğretim kurumlarında son sınıf öğrencisiyken giren 678 bin 576 öğrenci arasında en başarısız grup, genel liselerden sınava giren öğrenciler oldu.
Genel liselerden sınava 329 bin 662 kişi girerken lisans programlarına yerleşenlerin sayısı 8 bin 910’da kaldı. Meslek lisesi grubundan sınava giren 154 bin 60 adaydan ise 9 bin 567 kişi lisans programlarına yerleşti.
ÖSYM verilerine göre 2007 ÖSYS’de özel liseler, anadolu liseleri ve anadolu öğretmen liseleri yeni mezunlarında başarı oranı diğer okullara oranla yüksek oldu. Genel liselerden yeni mezun olarak sınava giren ve lisans düzeyine yerleşenlerin sayısı, meslek liseleri grubundan lisans programlarına yerleşenlerin dahi gerisinde kaldı.
Bahçeşehir Koleji Rehberlik uzmanları, meslek liselerinin başarısının anadolu öğretmen liselerinden kaynaklandığını belirterek, “Meslek liseleri arasında bulunan anadolu öğretmen liselerinden 9 bin 453 aday ÖSS’ye girerken, 6 bin 240 aday lisans programlarına yerleşti” dedi.
Anadolu lisesi farkı
Yine meslek lisesi grubunda olan imam hatip liselerinden ise 11 bin 95 kişi sınava girerken, lisans programlarına yerleşen sayısı 319’da kaldı.
Liseler düzeyinde lisans programlarına yerleşenlerin genelini ise özel lise ve anadolu lisesi mezunları oluşturdu. Yabancı dilde öğretim yapan özel liselerde sınava giren 12 bin 793 adaydan 5 bin 796’sı lisans programına yerleşti.
Anadolu liselerinden sınava giren öğrenci sayısı da 51 bin 406 olurken, bu adayların yarıya yakını lisans programlarına yerleşti. 22 bin 618 aday lisans programına, 317 öğrenci de önlisans programına girdi.
Yeni sınavımız ‘SBS’
SBS, sınav sonucundaki başarının yanı sıra okul başarısı ve okul içi davranışları da değerlendirmeye katıyor. Böylece eğitim - öğretimin her aşaması etkin kılınıyor
Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nın yerine getirilen SBS (Seviye Belirleme Sınavı) bu yıl ilk kez uygulanacak. Bahçeşehir Koleji Rehberlik Birimi uzmanları, SBS’yle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
Yıl içerisinde öğrenilen konulardan oluşan, güçlük derecesi yüksek olmayan ve hayata hazır bulunuşluk düzeyinin belirleneceği sorulardan oluşacak sınav o yılın kazanımlarını ölçme temeline dayanıyor.
Öğrenciler, her yılın sonunda yapılacak SBS puanının yanı sıra okuldaki akademik başarı ve okul kültürüne uygunluk açısından değerlendirilerek belli kriterlere göre Yıl sonu Başarı Puanı (YBP) ve Davranış Puanı (DP) elde edecekler. Bu puanların belli yüzdeleri toplanarak o yılın Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) belirlenecek. 8. sınıfın sonunda ise bunların toplamıyla Genel Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (G-OYP) hesaplanacak.
Tek sınava dayalı ve sonucu ölçmeye dayanan OKS’nin eksikliklerinden yola çıkılarak geliştirilen SBS öğrencinin sınav sonucundaki başarısının yanı sıra okul başarısı ve okul içi davranışlarını da değerlendirmeye katıyor, böylece öğrenciyi eğitim ve öğretimin her aşamasında daha etkin hale getiriyor.
SBS’lere katılmak zorunlu değil. Ancak, öğrencinin sınava tekrar girme şansı olmadığı için girmediği sınavın yerine o sınavda oluşan en düşük puan verilecek. Örneğin, 6. sınıfta sınava girmeyen bir öğrenci 7. sınıfta sınava girdiğinde 7. sınıf aynen hesaplanacak ancak 6. sınıf SBS sonucu, o yıl alınan en düşük puan olacak. Dolayısıyla herhangi bir yılın sınavına katılmamak öğrenciye telafi edilmesi zor bir durum yaratacak.
Ortaöğretime geçiş kapsamında Seviye Belirleme Sınavları her yıl Haziran ayında okulların ders bitiminden sonraki haftalarda yapılacak. Bu yıl yapılacak SBS; 6. sınıflara 21 Haziran, 7. sınıflara 22 Haziran tarihlerinde uygulanacak.
Seviye belirleme sınavlarında; müzik, beden eğitimi, resim iş ve seçmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinliklerden soru sorulmayacak.
2008 ve 2009 yılında Seviye Belirleme Sınavına girecek olan ve şu an okullarında 7. sınıfta okuyan öğrencilerin 6. sınıfın hiçbir kısmından sorumlulukları olmayacak. 8. sınıfın sonunda yerleştirme puanları hesaplanırken; 7. sınıf yüzde 40, 8. sınıf yüzde 60 oranında hesaplamaya dahil edilecek.
Seviye belirleme sınavında ilköğretim okullarımızda zorunlu yabancı dil olarak okutulan İngilizce, Almanca ve Fransızca derslerinden de soru sorulacak.
Turlama tekniği
Bir testteki çok kolay, kolay ve normal soruları 1. turda çözerek diğerlerini 2.tura bırakmaya turlama tekniği denir. Sınavlarda turlama tekniğini kullanmak başarı oranınızı önemli derecede yükseltir.
Turlama tekniğini kullanırken zor soruları ikinci tura bırakın. Yani bir soru üzerinde inatla savaşmayın.
Kitapçığın tamamını gözden geçirin. En iyi olduğunuz dersten başlayın. Hiçbir soruda fazla vakit harcamayın (zor soru kesinlikle daha fazla puan kazandırmaz)
Türkçe soru sayısı fazla
Türkçe dersinin soru sayısı diğer derslerden daha fazla. Bunun nedeni ise Türkçe’nin haftalık ders saatinin fazla olması. Yabancı dil sorularının katsayısı ise düşük. Ancak bu, öğrencileri yanıltmamalı. Önemli olan öğrencilerin soruları yapabilme oranı, yani çözüm ortalaması. SBS’de yabancı dil sorularının çözüm ortalamasının çok düşük olacağını varsaymak gerekiyor. Bu da yabancı dilin değerini çok yükseltecektir.
Yeni sistemde, OKS’de hesaplanan Matematik-Fen ile Türkçe-Matematik puan türleri yerine tek bir puan türü hesaplanacak. Öğrenciler sosyal bilimler liselerine de fen liselerine de anadolu liselerine de tek puan türünden girecek.
Davranış ölçütleri
Yeni sistemde geçerli olacak davranış puanı oluşumunda şu kriterler alınacak:
Okul kültürüne uyum, öz bakım, kendini tanıma, iletişim ve sosyal etkileşim, orta değerlere uyma, çözüm odaklı olma, sosyal faaliyetlere katılım, takım çalışması ve sorumluluk, verimli çalışma, çevreye duyarlılık.
Tek puan hesaplanacak
Yeni sistemde, OKS’de hesaplanan Matematik-Fen ile Türkçe-Matematik puan türleri yerine tek bir puan türü getirilecek. Sosyal bilimler , fen, Anadolu liselerine tek puan türünden yerleştirme yapılacak. OGES sonucu herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler genel liselere, özel yetenek gerektiren liselere ya da
meslek liselerine kayıt yaptırabilecekler.
OKS- SBS BAŞARI REHBERİ 2008 - 2 / Sibel Kahraman
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder